Nu drar STIM in ännu mer pengar


Som jag för några dagar sedan läste i DN kommer nu STIM kräva företag på mer än 40 anställda att betala en summa på 40.000:- om året (1000:- per anställd?…kommer summan öka vid 400 anställda?) om det finns någon form av dator med ljudkort eller någon annan form av musikutrustning tillgängligt.

Som Ravenna skriver i sin blogg.

Låt oss dock titta på Spotify, som jag vet att många arbetskamrater använder. Först ska man alltså ha betalt för tjänsten (pengar hamnar hos STIM). Sedan ska man ha betalt för lagringsmedia man behöver för att använda datorn (mer pengar till STIM). Sedan ska man ha betalt av den som äger lokalen som datorn står i (ännu mer pengar till STIM).

Frågan är som sagt, hur många gånger ska man betala för samma sak?

Sedan kom det här med Radiotjänst upp på hennes blogg.

såhär står det på wikipedia

I teorin betyder det att allt med en bildskärm kopplad till en kommunikationsutrustning är licenspliktiga. Samtliga datorer som kan kopplas till Internet, handdatorer, 3G-telefoner och i vissa fall, även moderna TV-spel, är utrustning som kan ta emot material från SVT. För företag, med kanske tusentals enheter, betyder det en merkostnad på 2000 kronor per varje påbörjat 10-tal enheter och år.

Om ett företag har 500 datorer som är kopplade mot internet blir det alltså en avgift på 100.000:- om året just för att datorn har 1. ett grafikkort och 2. en koppling mot internet. Bara för att man KAN besöka svt.se med en sådan dator.

Jag har ett bättre förslag. Skicka hem ett brev till alla som betalar tv-licens med en kod varje månad så de kan använda den koden för att se alla era videos. Eller så gör dem det användarbaserat, eftersom de får ett meddelande varje gång någon köper en tv så är det rätt lätt för dem att bara sätta in ett script som automagiskt gör ett konto till personen (antar ändå att alla uppgifter tas från skatteverket) och sedan se till att ett automagiskt brev printas i skrivaren varav en anställd kan posta den och poff så har personen som köpt tv’n fått en tv-licens faktura + sin personliga inloggning. Om sedan personen inte betalar sin tv-licens så avaktiveras inloggningen. Likadant går att göra med själva kanalerna (1an och 2an) GÖR DEM VALFRIA. Eftersom analoga nätet är avstängt  så borde det vara superenkelt att bara se till att kanalerna är valfria. Har man boxer så betalas tv-licensen ändå via det och vill man inte ha 1an och 2an ja då är det lätt att bara blockera dessa kanaler i abbonemanget. Likadant med comhem osv alla (okej nästan alla) har idag en digitaldekoder som comhem lätt kan managera, de kan lägga till och ta bort frekvenser, skulle de då inte kunna ta bort 1an och 2an för de som inte vill ha den och därav slippa tv-licensen?

Jag vill att public-service ska avskaffas. Eftersom 1an och 2an står högst upp på tittarmätningarna som ”lill-sverige” tar fram varje vecka så borde de klara sig på de som faktiskt vill ha kanalerna. Personligen skulle jag säga upp 1an och 2an utan att ens tänka på det.

Sammanfattningsvis, STIM skjuter sig själva i röven och Radiotjänst har fått fnatt.

3 svar to “Nu drar STIM in ännu mer pengar”

  1. Man tar inte betalt för samma sak. Spotify betalar STIM för att kommersiellt publicera musiken. PKE-avgiften för lagringsmedia betalar för den tillåtna privatkopieringen och licens för arbetsplatsmusik betalas för att spela musiken i en offentlig miljö. Alltså betalar man för tre olika saker. Detta för att priset på musik skall kunna hållas lågt. Om en person skulle betala för hela investeringen, arbetet och avkastning på insatt arbete och kapital så skulle priset på musik bli löjligt högt, därför delas kostnaderna upp på de som är musikanvändare. Det är väl bra, vore trist om någon annan skulle vara tvungen att betala för musikanvändningen än de som använder musiken?

  2. STIM begär, enligt DN, 2900 organisationer och företag på ersättning för musik som anställda lyssnar på under arbetstid.

    Kravet på 40000 har, enligt den länk du publicerat till DN, riktats till länsstyrelsen i Stockholm. Detta är inte ett krav som riktas till 2900 organisationer och företag. Beloppet 40000 beräknas på antal anställda. Ingenstans framkommer det att STIM och SAMI kräver 40000 kr av samtliga 2900 företag och organisationer. Det tog mig någon minut att plocka fram informationen du väljer att bortse ifrån, då du tydligen hellre hänger dig åt spekulationer och 30-talsretorik. STIM’s lista över avgifter, finns på STIM’s hemsida (jag väljer att inte länka då ni pirater behöver lära er att söka upp information om ni ska bygga “kunskapssamhället”): Företag med 20-75 anställda betalar 2877 kr/år, 76-150 anställda betalar 4860 kr, 151 – 250 betalar 7509 kr, 251-500 betalar 13510 kr, 501-1000 betalar 25867 kr och för varje nytt påbörjat 500-tal betalas ytterligare 10597 kr. Nu kan du bara ta reda på hur många anställda de olika företagen och organisationerna har så ska du nog kunna komma fram till rätt belopp den här gången.

  3. Mikael, det är inte tre olika saker.

    Varför ska STIM ha betalt tre gånger – en för att du över huvud taget ska få tillgång till musiken (Spotify-abonnemang) – en för att du ska kunna använda musiken (kassettersättning på nödvändiga komponenter) – en för att du ska få lyssna på arbetsplatsen (nya tramset)?

    Det är inte tre olika saker.

    Ser du inget problem med att de vill ha betalt både för att man ska få tillgång till musiken lagligt, och för att man förväntas vara olaglig och kopiera den, och för att man KAN lyssna på jobbet?

    Har man betalt en gång ska man få lyssna på musiken utan en massa trams. Punkt.

Lämna en kommentar