166 666,50:- per låt


ca: Etthundrasextiosextusen sexhundrasextiosex kronor och femtio öre är vad 1 nertankad låt är värd tydligen.

Nu handlar det visserligen även om ”tillgängliggörande” också men om vi ska räkna på det lite.

Jag kollade upp priser på singellåtar på cdon där kan jag se att den dyraste singellåten från topplistan kostade 12.90 så om 1 låt var en förlust på 166 666,50:- så måste alltså ca: 12 820,5 (166666,5/13) personer ha tankat den låten utav honom.

Så antalet personer som har tankat de låtarna utav Joel Tenenbaum är alltså 384 615 stycken.

Denna Joel har alltså skickat ut 30 låtar till trehundraåttiofyratusen sexhundrafemton personer.

Den siffran är rätt imponerande med tanke på att det var 2004 som de åtalade honom och USA har rätt begränsad bredbandshastighet speciellt gällande upload, Joel måste enligt dessa siffror haft en väldigt populär seedbox med väldigt bra hastighet för att komma upp i dessa siffror.

Karl Sigfrid nämner även ett intressant statistiskt perspektiv

Enligt IFPI kopierades 40 miljarder musikfiler olagligt via fildelningsnätverk under 2008. Om skadan för varje nedladdad låt är 160 000 kronor blir den totala skadan 6 400 000 000 000 000 kronor. 6,4 miljoner miljarder alltså. När cd-försäljningen stod på sin topp såldes i hela världen skivor för något mindre än 200 miljarder kronor per år.

Slutsatsen blir at skivindustrins påstådda förluster till följd av fildelning är drygt 30 000 gånger så stora som försäljningsintäkterna när de var som störst.

Samma förhållande kan även uttryckas på ett annat sätt:

Skivindustrins marknad för skadestånd är mer än 30 000 gången så stor som marknaden för att sälja musik. Att lobba fram vansinnig upphovsrättslagstiftning är en mycket lönsam affärsmodell.

Men eftersom det inte är låten som är värd 160 000:- så är det lite fel tänkt, eftersom det är ”tillgängliggörandet” som gör att siffran stiger eftersom de anser att han har gjort så även andra kan få hem denna låt.

Jag skulle vilja spinna det till ett annat perspektiv eftersom musikbranchen anser att varje illegalt nerladdad låt är en förlorad inkomst.

Om 40 miljarder musikfiler laddades ner illegalt och varje nerladdning är en förlorad inkomst,  om då varje låt kostar 13:- styck så blir alltså musikbranchens totalt förlorade inkomst 5.2 biljoner kronor.

Även denna siffra är långt över 200 miljarder kronor.

Kevin Kelly 2007:

There is only One machine.
The Web is its OS.
All screens look into the One.
No bits will live outside the web.
To share is to gain.
Let the One read it.
The One is us.

4 svar to “166 666,50:- per låt”

 1. Bra formulerat, håller med till fullo :-).

 2. såfunkarvärlden Says:

  lilla du, dom måste sätta ett exempel. Film å musik e inte for free. Förklaring för er som inte riktigt fattar!!!! När e ny film spelas in jobbar oftast flera hundra under en inspelning. Ok jag vet att regissörerna å skådespelarna redan har mer pengar än dom behöver men vi säger då personen som som håller i kammeran som inte e miljonärer utan jobbar med detta som ett leverbröd har familj att försörja ska inte han få en krona för det då elle?? Om alla nu som du laddar på piratebay å inte betalar en krona för varken film elle musik. Det innebär ju självklart att filmbolagen får 000000kr fattar du 000 kr.. ok vissa säger ahh men släng in smyggreklam så finasierars filmen genom detta mmm snyggt så tex i sagan om ringen ska det stå sony på svärdet då elle? ÅÅÅÅÅ sluta klaga alla ni som klagar på att skivorna e för dyra…skaffa spotify det kostar 99 kr i månaden e det för dyrt kanske..Men whateveeeer ladda på då men tro inte att det kommer spelas in några mer filmer i framtiden å nu menar jag inte nån independent film utan såna filmer som vi alla nån gång uppskattat. det kostar några 100 miljoner å dra ihop en rulle..men d e klart dom kan ju börja dra ner på det.hahah det blir svart när något går sönder så som ett hus, bil telefon. Skärmen kommer bli svart ovh det kommer stå just nu sprängs en bil hahahah sjukt men d e så jävla sant för ingen kommer aldrig göra nått utan att känna pengar på d…kanske inte perfect skrivit men jag hoppas nån har fattat nått..

 3. såfunkarvärlden Says:

  å du MR SMART ang belopp per nerladdad låt. Ska inte matbutiker, kiosker räkna ihop vad som tjuvas varje vecka i godis, mat kläder. Självklart hade inte dom som tar allt vart redo å köpa allt om d nu hade vart omöjligt att tjuva.

 4. lilla du ja du har helt rätt i att det kostar pengar. Men att filmbranchen förlorar pengar verkar du ha föga koll på Warner och Paramount har redan passerat en miljard i intäkter, Warner nådde en miljard på rekordtid eftersom de aldrig tidigare tjänat in en miljard på så kort tid. Gällande storfilmer, så kan vi ta upp ett par exempel.
  Transformers 2 hade en budget på 200 miljoner dollar (ja det inkluderar catering och andra utgifter) filmen har än så länge tjänat in mer än 800 miljoner dollar.
  Harry Potter 6 hade en budget på 250 miljoner, den har än så länge tjänat in lite drygt 660 miljoner dollar.
  The hangover hade en budget på 35 miljoner, den har än så länge tjänat in lite drygt 350 miljoner dollar.
  Ice Age 3 hade en budget på 90 miljoner dollar, den har än så länge tjänat in lite drygt 690 miljoner dollar.
  Wolverine hade en budget på 150 miljoner dollar, den har än så länge tjänat in lite drygt 360 miljoner dollar.
  Batman the dark knight hade en budget på 185 miljoner dollar, den har än så länge tjänat in lite drygt 1 miljard dollar.
  Tänk nu på att jag pratar dollar inte svenska kronor.
  2007 var filmbranchens bästa år någonsin och allt tyder på att 2009 kommer slå det rekordet om inte så kommer de runt den siffran som de kommit tidigare år.
  Så att säga att det absolut inte kommer göras några filmer är lite sci-fi än så länge.
  Visst spotify är ett väldigt bra medium fler bör använda det men man undrar lite varför så många skivbolag rånekar spotify från att många av deras artister ens ska finnas att lyssna på.
  Man kan även använda spotify gratis om man klarar av lite reklam.
  Det handlar inte om att cd-skivor är dyra, det handlar om att ingen längre använder cd som medium i dagens läge, jag kan då iaf inte se någon på stan springa runt med en bärbar cd-spelare.
  Men även musikbranchen går plus iaf i england där englands motsvarighet till STIM gett ut en analys på inkomster och utgifter.
  Det verkar som om du inte tänkte så mycket innan du gav sista kommentaren.
  Det går inte att jämnföra på det sättet som du gör eftersom en nerladdning inte är en förlorad inkomst vilket man klart kan se om man kollar IFPI’s rapport på 40 miljarder illegala nerladdningar, den sammanlagda förlusten blir större än vad skivbolagen någonsin tjänat på 1 år.
  Många tankar ner saker gillar de vad de hör så köper dem det, eller så är det många som kanske inte vet hur man gör sin cd till mp3 så de kan lyssna på sin nya mp3-spelare så det tankar ner låtarna och lägger in…är detta en förlorad inkomst.
  Du liksom skivbolagen måste nog inse att cd är ett format som ingen idag efterfrågar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: