90 procent av hushållen ska ha 100 Mbit/s (2020)


Ja det är en glädjande att höra från vår Infrastrukturminister att de planerar att 90% av alla hushåll i Sverige år 2020 ska ha minst 100Mbit uppkoppling.  Det var alltså i tisdags som regeringen presenterade Sverige bredbandsstrategi, ett av målen är alltså att 90% av hushållen i Sverige ska ha tillgång till 100Mbit år 2020, men redan 2015 ska 40% av hushållen ha tillgång till 100Mbit.

I vår bredbandstrategi sätter vi upp mål för ett bredband i världsklass där 90 procent av hushåll och företag senast år 2020 bör ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s. Men redan år 2015 bör 40 procent ha tillgång till sådant bredband. Det behövs också en basnivå för att alla ska kunna delta i informationssamhället. Det handlar bland annat om den miniminivå av så kallade samhällsomfattande tjänster som medborgarna har rätt till enligt lag. Förutom telefoni behövs en tillräcklig uppkoppling mot Internet, inte minst för att medborgare ska ha fullgod tillgång till olika samhällstjänster på nätet. Den grundläggande nivån för ett funktionellt tillträde till Internet, som idag är 20 kbit/sek, behöver därför ses över.

Om detta blir verklighet, kan vi säga hejdå till ISP’s som levererar internet via kopparkablar? Eller kommer ISP’s som ComHem börja gräva fiber?

Innehar nu 100mbit från comhem, så de verkar klara sig *fan*. Men men *dsl är iaf någonting vi kan säga tack och gonatt till.

För att möta efterfrågan samt krav på tillgång till bredband med hög kvalitet finns behov av stora investeringar i ny infrastruktur och effektivare teknik. Den pågående teknikutvecklingen kommer att kräva en betydande utbyggnad av fibernät, och att både fasta och trådlösa nät uppgraderas med ny teknik.

Eller är det så att regeringen kommer gräva ut massor av fiber för att sedan sälja eller hyra ut till ISP’s ett typ av ”landsnät”?

I vilket fall som helst är det en god idé som jag hoppas kommer att realiseras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: