Musikartister tjänar mer än någonsin


2 forskareKTH har kartlagt musikbranschens intäkter sedan 2000

Resultat:

Under det decennium som den storskaliga fildelningen växt fram har artisternas intäkter växt kraftigt, från omkring 786 miljoner kronor till 1 058 miljoner kronor förra året. Den 35-procentiga ökningen beror främst på att intäkterna för livespelningar skjutit i höjden och i grova tal fördubblats, enligt forskarnas bedömningar.

-Vi har gått igenom branschens egna siffror noggrant för perioden 2000 till 2008, och ekonomiska data för några av de största livebolagen för att säkra att de stämmer, säger Daniel Johansson, fildelningforskare på KTH och samtidigt kolumnist i skivbolagens tidning Musikindustrin.

-Det har varit väldigt mycket grävande och samlande och analyserande. Problemet är att många intäkter redovisas dubbelt i olika organisationer, säger Johansson.

De där föråldrade skivbolagen behövs helt enkelt inte.

Tänka sig att man faktiskt måste möta sin publik om man vill få ihop lite mer pengar….denna fasa….att faktiskt jobba för sina pengar och inte bara sitta i en lyxvilla och knåpa lite texter.

Snart är det dags att fullfölja statistiken från SFI som jag skrev om i Oktober. Får man se om 2009 var ett sånt kaotiskt filmår som de påstår att det är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: