Win 7 vs Win xp EEEpc


I onsdags fyllde min sambo år så jag begav mig iväg till MediaMarkt i Nacka Forum, fast besluten om att köpa en EEEpc till henne. Eftersom hon länge tjötat om en rosa dator för att det nu skulle vara så vackert av någon orsak så tänkte jag att jag skulle köpa en rosa sådan, när jag väl kommer dit ser jag bara att det finns 2 modeller som har någon form av koppling med rosa inne uppe på deras hylla. Så jag står och funderar och jämnför specarna på de båda båda levererades med Win 7 Starter Edition. Efter ett tag kommer en säljare fram till mig och undrar om han kan hjälpa till med någonting. Jag stod och funderade på en EEE men var inte säker på om det fanns XP drivare tillgängliga till denna EEE (vid det här laget hade jag bestämt mig för att jag skulle välja Asus EEE 1005HA modellen), eftersom jag ändå tänker blåsa hela datorn och installera XP. Säljaren pausar upp och börjar genast promote’a hur mycket bättre och snabbare Win 7 är jämnfört med XP, jag svarar med att win 7 är myckte mer systemkrävande och att jag inte har lust att vara betatestare för ett operativ som knappt kommit in på marknaden. Då säger han att Win 7 visst finns på marknaden och det är minsann inget beta operativ, det har funnits ute i mer än ett år. Visst det kom ut som RTM den 22 juli och fanns väl som beta ett tag innan dess men den släpptes inte på retail marknaden förens 22 oktober och det enligt mig är inte mer än 1 år. Men iaf han ville inte ge sig för windows 7 var så mycket snabbare och bättre än vad xp var i hästvägar så det var bara dumt att blåsa om maskinen till en XP burk. Själv kunde jag dock inte förstå varför jag skulle ha Win7 på en EEEpc som man inte ska spela någonting på eller nått, man ska endast sitta surfa och kanske skriva lite saker i office, kunde inte se någon orsak till varför man vill ha stöd till t.ex dx11. När jag väl hade kommit hem gett min sambo hennes fina present så ska jag självklart sätta mig och göra iordning den, men i mitt huvud finns den där säljaren som var så fast besluten om att Win 7 var såååå mycket bättre än xp. Så jag beslutar mig för att köra ner lite benchmark program för att testa och se om så verkligen är fallet. Så jag börjar med att starta datorn och alla de där sakerna som finns i en factory default dator börjar installeras i sann plug & play anda. Efter 30 min eller någonting sånt där började den bli smått klar. Så jag börjar med att ta bort lite program som körs, stoppar in min usbtumme med 2 benchmark program. Jag valde att använda HWinfo och Novabench.
Här följer resultaten som jag fick.

HWinfo @ Windows 7

Novabench @ Win 7

NovaBench Score: 81

2009-12-16 19:50:19
Microsoft Windows 7 Starter
Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz @ 1600 MHz
Graphics Card: Mobile Intel(R) 945 Express Chipset Family
1016 MB System RAM (Score: 40)

CPU Tests (Score: 27)

– Floating Point Operations/Second: 12298903
– Integer Operations/Second: 7616199
– MD5 Hashes Generated/Second: 9306

Graphics Tests (Score: 3)

– Random Lines Drawn/Second: 885
– Random Shapes Drawn/Second: 956

Hardware Tests (Score: 5)

– Primary Partition Capacity: 100 GB
– Drive Write Speed: 5,48 MB/s

HWinfo @ xp

Novabench @ XP

NovaBench Score: 97

2009-12-16 21:58:49
Microsoft Windows XP Professional
Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz @ 1599 MHz
Graphics Card: Mobile Intel(R) 945 Express Chipset Family
1016 MB System RAM (Score: 40)

CPU Tests (Score: 31)

– Floating Point Operations/Second: 14584007
– Integer Operations/Second: 7887574
– MD5 Hashes Generated/Second: 15206

Graphics Tests (Score: 19)

– Random Lines Drawn/Second: 7404
– Random Shapes Drawn/Second: 4817

Hardware Tests (Score: 7)

– Primary Partition Capacity: 12 GB
– Drive Write Speed: 6,55 MB/s

Som man kan se från dessa resultat så tycker jag att XP har ett betydligt bättre slutresultat än Win7, men inte är jag nöjd över det nej nej. Eftersom det testet jag gjorde med XP bara var i princip efter jag fått in alla drivare och allting så tänkte jag att jag skulle göra nya test efter att jag tweakat upp operativet. Så jag sätter mig någon timme till och tweakar upp allt, installerar ett antivirusprogram (inaktiverade självklart sökning vid användning under testet, annars var det igång och tog ram dock) men dessa resultat fick jag efter att jag var 100% klar med datorn (dvs alla program som ska vara inne installerade och alla onödiga fade effekter och skit borttagna m.m m.m.).

HWinfo @ Tweaked XP

Novabench @ Tweaked XP

NovaBench Score: 105

2009-12-17 00:08:47
Microsoft Windows XP Professional
Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz @ 1599 MHz
Graphics Card: Mobile Intel(R) 945 Express Chipset Family
1016 MB System RAM (Score: 40)

CPU Tests (Score: 37)

– Floating Point Operations/Second: 15254035
– Integer Operations/Second: 11485512
– MD5 Hashes Generated/Second: 14002

Graphics Tests (Score: 22)

– Random Lines Drawn/Second: 8241
– Random Shapes Drawn/Second: 5765

Hardware Tests (Score: 6)

– Primary Partition Capacity: 12 GB
– Drive Write Speed: 6,41 MB/s

Som man kan se fick jag ännu bättre resultat. Om man jämnför resultaten så kan man se att det är främst vid grafik som den springer iväg men det jag vart mest överaskad över var att t.om hårddiskhastigheten var sämre i Win7 den trodde jag skulle ligga på ungefär samma. Men där har jag mina bevis jag ville ha iaf. Win7 ÄR mer systemkrävande än WinXP så du JESPER @ Mediamarkt Nacka Forum XP ÄR snabbare än Win7 iaf enligt mina tester.

Nu måste jag dock erkänna att jag inte orkade sitta någon timme för att tweaka Win7 så jag skulle vilja skicka ut en utmaning till alla som orkar läsa eller ens vet att jag existerar att ta en EEEpc med samma spec som jag har (helst en exakt likadan såklart) tweaka till Win7 och får ni bättre resultat än vad jag har säg till då, för då kanske jag kan sättas på plats. Men i min värld är XP mindre krävande och snabbare än Win7 och seriöst varför ska man sätta in ett operativ som helt uppenbart är mer krävande i en arbetsdator som har begränsat med kraft och precis lever på minimikraven och vem behöver DX11 på en dator som man inte ens kan spela på?

Jag säger det igen det är en Asus 1005HA (EJ SSD så försök inte fuska till er poäng där), tweaka en win7 få bättre resultat än mig på min tweakade XP och hmm vinn en invite till spotify samt en bild där jag ser ledsen ut medans jag pussar en Win7 kartong eller nått.

Annonser

6 svar to “Win 7 vs Win xp EEEpc”

 1. Hade du uppdaterat drivrutinerna på Win7-burken?
  Att jämföra en tweakad version av XP med en (antar jag) ouppdaterad och korrekt konfigurerad Win 7 är som att jämföra äpplen och päron.

  Nu kör jag XP på min netbook men är ute och tittar runt i hur folk upplever Win 7 på nätet, och en generell trend är att man benchmarkar netbooks med dåliga drivrutiner och säger att det är skit, hellre än att läsa på, uppdatera sina drivrutiner (framförallt grafikdrivarna är känsliga, tydligen) och göra en riktig benchmark.

  • Om man säger såhär eftersom jag inte direkt hade ork att sitta och tweaka win 7 ett par timmar så startade jag den bara i princip eftersom de levereras färdiginstallerade med allt skit som finns på så var den ”factory default”. Sedan finns det ju självklart en recovery partition som gömmer sig som skulle kunnat återställa den till ”ny skick”. Om det var konstiga drivrutiner på den kan jag inte svara på det var ”normal svensson settings”. Skulle dock kännas fel om tillverkaren levererar fel drivrutiner i installationen. Eftersom jag redan hade bestämt mig för att installera xp så gick jag inte längre, därav min utmaning. Jag säger inte att Win7 är skit jag säger bara att det inte hör hemma på en netbook där all prestanda man kan få är A och O och iochmed att man sänker prestandakraven ökar man även batteritiden eftersom processor och grafikkort inte behöver jobba lika hårt för att driva operativet. Men även en otweakad XP fick bättre resultat än Win7.

 2. Oceanic815 Says:

  Tjena, tack för att du publicerar dina testresutat och reservationer. sitter med en laptop til tjejen och den är inte som min VAIO =) så jag funderade xp eller 7… det lutade åt xp men ditt inlägg var avgörande här.
  Själv kör jag 7 och är nöjd med den, funkar smidigt. Men har som sagt VAIOS kraftfulaste dator och det känns rätt svårt för ett OS att msslyckas i en sån.

 3. At this moment I am going to do my breakfast, once having my breakfast coming again to read further news.

 4. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I have found It
  absolutely useful and it has helped me out loads. I’m hoping to give a contribution & assist different customers like its helped me.
  Great job.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: